
مشاوره ازدواج چیست و به چه دردی میخورد؟
خیلی ها هنوز بر این باور هستند که ازدواج هندوانه دربستهای است که تا باز نشود، خوبی و بدی آن مشخص نمی شود.
اکثر افرادی هم که این حرف را می زنند، خودشان تجربه ناخوشایندی از ازدواجشان داشتهاند و بیشتر قسمت و تقدیر الهی را مقصر می دانند و نه انتخابی که خودشان کردهاند.
اما یادمان نرود موقع خریدکردن همان هندوانه دربستهای که نگران سالم یا خراببودن آن هستیم، از تجربه آقای میوهفروش استفاده می کنیم و از او می خواهیم که خوبش را برایمان سوا کند (البته اگر میوهفروش قابلاعتمادی باشد).
مشاوره پیش از ازدواج هم همین نقش را برای ما بازی می کند:
شما هرچقدر هم که فکر کنید بهترین مرد یا زن روی کره زمین را پیدا کردهاید، باز هم بهدلیل هیجانات ناشی از علاقه زیاد ممکن است دچار خطا شوید و تصمیم اشتباهی بگیرید. مشاوره پیش از ازدواج، همین دوراهی ها و چالههایی را که ممکن است در آن بیفتید و خود و طرف مقابلتان را بدبخت کنید، برایتان مشخص می کند و یک نقشه راه درست برای تشکیل یک زندگی مناسب را در اختیارتان قرار می دهد.
ما برای مشاوره ازدواج باید به چه نوع متخصص حوزه روانشناسی مراجعه کنیم؟
مشاوره پیش از ازدواج هم توسط کسانی که تحصیلات روانشناسی دارند و هم افرادی که مشاوره خواندهاند، انجام می شود.
ولی برای انجام مشاوره پیش از ازدواج، روانشناس بالینی اولویت دارد؛ بهدلیل اینکه روانشناسان بهتر می توانند مشکلات شخصیتی افراد و اختلالهای روانی ای که به آن دچار هستند را بهتر تشخیص بدهند.
پس توصیه می شود که برای انجام این نوع مشاورهها، نزد یک روانشناس بالینی که تخصص مشاوره پیش از ازدواج را دارد، مراجعه کنیم.چه ضرورتی دارد قبل از ازدواج با فردی مشاوره انجام بدهیم؟
.jpg)
تصمیم به ازدواج یکی از مهمترین اتفاقهایی است که در زندگی هر کس اتفاق می افتد. از آنجایی که قصد ما از ازدواج کردن تشکیل یک خانواده بوده و قرار است در زیر سایه این خانواده فرزندی به وجود بیاید و رشد کند، باید در انتخاب فردی که قرار است با او تشکیل زندگی بدهیم، بسیار دقیق و نکتهسنجانه عمل کنیم؛
مثلا در یک مورد، خانمی بعد از چندین سال ازدواج به بنده مراجعه کرده بود و خواستار جدایی بود، به این دلیل که صاحب فرزندی شده بود که این فرزند دچار نقص عقلی بود و این مسئله را از پدر خود به ارث برده بود و خود این خانم عنوان می کرد که در زمان آشنایی اش این نقص را می دانسته و صرفا از روی علاقه با این آقا ازدواج کرده است.
خیلی از افراد بهدلیل غالبشدن هیجانهایی در زمان آشنایی، قادر به تصمیمگیری درست نیستند و بسیاری از خطا و ایرادهایی که وجود دارد و بعدا ممکن است در زندگی زناشویی مشکلساز شود، نمی بینند و تمایل دارند که از فرد مورد علاقه خود ایدهآلسازی کنند.
کمکگرفتن از یک مشاور پیش از ازدواج، این خاصیت را دارد مواردی را که ممکن است در زندگی آن دو نفر باعث ایجاد بحران شود، شناسایی کند.در چه مرحلهای از آشنایی دو طرف، باید مشاوره پیش از ازدواج اتفاق بیفتد؟
مشاوره پیش از ازدواج هم در زمان آشنایی دو نفر با هم و هم بعد از مرحله خواستگاری اتفاق می افتد. به این صورت که ممکن است دو نفر قبل از انجام مراحل رسمی خواستگاری و بهواسطه آشنایی ای که با یکدیگر دارند، احساس کنند به هم علاقهمند شدهاند و مایل هستند، نزد یک مشاور بروند و میزان تناسب همدیگر برای امر ازدواج را بسنجند یا اینکه بعد از مراسم خواستگاری و تصمیم قطعی برای ازدواج، این مشاوره انجام شود.
فرایند مشاوره در هر دو شکل، هیچ تفاوتی ندارد و یک فرایند معمول در همه این مراحل اتفاق می افتد.
فرایند معمولی که در جلسات مشاوره پیش از ازدواج اتفاق می افتد، شامل چه مراحلی است؟ چه محتوایی دارد و چه چرخهای را پشت سر می گذارد؟
به صورت خلاصه می توان گفت:
یکی از نکات اساسی در مشاوره پیش از ازدواج، شناخت دقیق طرفین است. راه های متفاوتی برای این شناخت وجود دارد. برخی از مشاوران از تست ها و ابزارهای روانسنجی استفاده می کنند و برخی دیگر با مصاحبه بالینی به این شناخت می رسند.
بعد از این شناخت زمان آن است که ببینید حالا این دو نفر با این ویژگی های شخصیتی، فکری، خانوادگی و اجتماعی با یکدیگر می توانند زندگی کنند یا نه؟ و اینکه مشکلات و چالش های احتمالی پیشِ روی آنها چیست؟
در این زمینه اطلاعات کافی به هر دو طرف داده می شود، و در نهایت توصیه های لازم در مورد ازدواج یا عدم ازدواج، و در صورت ازدواج، برای فرآیند ازدواج و ادامه زندگی، به آنها داده می شود.خود فردی که مشاوره ازدواج را به مردم ارائه می دهد، چه مهارتها و صلاحیتهایی باید داشته باشد و چه دورههای تخصصی ای را گذرانده باشد؟
یک مشاور پیش از ازدواج خوب، علاوه بر تحصیلاتی که مرتبط با حوزه روانشناسی و خانواده دارد، باید ویژگی های شخصیتی مناسب را نیز داشته باشد.
ویژگی هایی مثل صبوربودن و عجلهنکردن در امر تصمیمگیری، حافظه خوب، گوشدادن مؤثر و فعال، یک مشاور این حوزه را برای تصمیمگیری بهتر یاری می رساند.
بهتر است خود این فرد ازدواج کرده باشد و چالشهای این انتخاب را گذارنده باشد تا درک بهتری از فضای همسرداری و ازدواج داشته باشد. علاوه بر اینها، گذراندن دورههای مرتبط با خانواده و مشاوره پیش از ازدواج بسیار کمککننده است.
جلسات مشاوره پیش از ازدواج به صورت فردی هم ممکن است اتفاق بیفتد یا حتما باید با حضور هر دو نفر برگزار شود؟
برای هر چه بهتر برگزارشدن مشاوره پیش از ازدواج بهتر است که هر دو نفری که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، مراجعه کنند ولی گاهی ممکن است که تنها یکی از طرفین برای مشاوره مراجعه کند. این مسئلهای است که متداول است و ایرادی به آن وارد نیست.
البته این نکته مهم قابل ذکر است که دلایل فردی که به مشاور مراجعه نمی کند خیلی مهم است و می تواند، پیش آگهیِ یک مشکل فکری یا شخصیتی باشد!
ولی توصیه ما در این موارد آن است که دو نفر حتما یک مشاور پیش از ازدواج را برای تصمیمگیری انتخاب کنند و فرضاً یکی از طرفین در محل کار خود به مشاوری مراجعه نکند و طرف دیگر به یک مشاور متفاوت. این کار باعث ناهمخوانی می شود و ممکن است تناقضهایی را در تصمیمگیری برای امر ازدواج ایجاد کند.
معمولا گذراندن چند جلسه مشاوره پیش از ازدواج برای زوجها ضروری است؟
روند معمول جلسات مشاوره پیش از ازدواج از پنج جلسه تا 10 جلسه متغیر است که بسته به نوع ویژگی های شخصیتی طرفینی که مراجعه می کنند و مسائل و مشکلاتی که در بین آنها وجود دارد، این تعداد جلسات بیشتر یا کمتر می شود.
چه چالشها و مشکلاتی در زمینه مشاوره پیش از ازدواج در کشورمان وجود دارد؟
مسئله و دغددغه اصلی ای که در امر مشاوره پیش از ازدواج بهویژه در کشور ما اتفاق می افتد، درک نکردن مسئله «چرایی ازدواج» از سمت دختر و پسرهایی است که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند. خیلی اوقات طرفینی که برای ازدواج مراجعه می کنند، دلیل و فلسفه مناسبی برای ازدواج ندارند و واقعا هیچ هدفی را از تشکیل یک زندگی دنبال نمی کنند و براساس تصمیمهای هیجانی و ناگهانی و بدون فکرکردن، تصمیم می گیرند که خانواده تشکیل بدهند.
در این بین، خیلی از خانوادهها هم فکر می کنند ازدواج کردن مثل تکالیف دیگر زندگی مانند درسخواندن یا کار پیداکردن است که حتما و هر چه زودتر باید انجام شود و همین اصرار و در تنگنا قراردادن دختر یا پسرشان برای ازدواجکردن، باعث تصمیمگیری های نادرست می شود که علت بسیاری از طلاقهای امروزه نیز هست.