در یک مطالعه در مورد 2000 نفر از بزرگسالان آزمودنیها گزارش دادند که ذهن آنها واقعا در اختیار ایشان نبوده است. بیش از 50% آنان تایید کرده اند و حتی اکثر آنان ، احساسی از کاهش شادی و بروز پریشانی را گزارش داده اند.
بنابراین، چه عاملی باعث بهبود تمرکز شما و جلوگیری از سرگردانی ذهن شما می شود؟
محققان کشف کرده اند که تعدادی از عوامل می توانند یاری دهنده باشند، شامل:
1- توقف عملکرد چند تکلیفی: تلاش برای انجام چند کار متفاوت در یک زمان باعث ایجاد مشکلات در تمرکز و کار می شود، در حالی که شاید به نظر برسدانجام چند کار همزمان برای شخص رضایت بخش باشد؛ اما تحقیقات نشان می دهد که دست گرفتن چندین کار باعث کاهش دو عامل بهره وری ودقت خواهد شد. در صورتی که می خواهید، قویترین منبع توجه را دارا باشید، تلاش کنید تا فقط بر یک کار در یک زمان، تمرکز داشته باشید.
2- تمرین تمرکز حواس: ".تمرکز حواس"، شامل: عمدا تمرکز کردن در مورد موضوعی به شیوه ای خاص است. تحقیقات اخیر پیشنهاد می کنند که تمرین های تمرکز حواس، می تواند واقعا یاری دهنده باشند و باعث بهبود بخشیدن به توانایی شما در تمرکز گردند.
بر اساس تحقیقات ایراد شده در کنفرانس سالانه که توسط "انجمن روانشناسی بریتانیا "برگزار می گردد :
«بچه هایی که دوره های آموزشی کوتاهی را، در مورد تمرکز حواس، گذرانده بودند، قابلیت بهتری در تمرکز کردن و رد افکار پریشان داشته اند.»
3 - مراقبه: محققان دریافته اند؛ کسانی که تمرین تمرکز حواس را تجربه کرده اند، بهتر تمرکز داشته و می توانند بیشتر بر موضوع، توجه نموده و موضوعات بی ربط را نادیده بگیرند.
نظر افراد در مورد "مدیتیشن" چیست؟
- آیا می توان با تمرین این مهارت، بهتر تمرکز نموده و توجهی کاملا روشن داشت؟
تحقیقات نشان می دهند پاسخ این سؤال، مثبت است. شرکت کنندگان در یک تحقیق علمی، یاد گرفتند که، تفکر کردن و تمرین کردن در مورد آن، برای تقریبا 30 دقیقه، در هر روز، می تواند بسیار مفید باشد و آنان، سریعتر می توانند بر موضوعی، تمرکز و توجه پیدا کنند.
در اینجا این سؤال مطرح می شود که: "مدیتیشن" چه کاری انجام می دهد؟
یک فرضیه می گوید: تمرکز کاهش می یابد به دلیل، "توجه چشمکزن"، که همه ما تجربه کرده ایم.
"توجه چشمکزن": دوره کوتاهی از زمان است که بعد از یک دوره توجه بر یک موضوع (به مدت نیم ثانیه، یعنی زمانی که بدن ما محرک ثانویه را نمی پذیرد) بوجود می آید.
اساسا، تمرکز بر یک موضوع، باعث می شود تا ما به موضوعات دیگر اطراف، توجه نکنیم. یک بررسی نشان می دهد که شرکت کنندگان در کار تحقیقاتی، که تعلیمات تمرین تمرکز را دیده بودند، کاهش قابل ملاحظه ای در "توجه چشمکزن" داشته اند.
4 – خاموش کردن فن آوری: از گوشیهای هوشمند تا بازیهای ویدیویی و تا ویدبو آنلاین، ما در طول روز وقت زیادی را صرف اشکال مختلف تکنولوژی می کنیم.
متاسفانه، تحقیق نشان می دهد که، "حواس پرتی پایدار" ایجاد شده توسط این چنین تکنولوژی هایی، می تواند مشکلات زیادی برای نوجوانان در تمرکز بر فعالیت های یادگیری ایجاد نماید، که قابل تعمیم برای تمام زندگی آنان است.
اگر می خواهید، تمرکز و نوجه کامل بر فعالیت و کار خود داشته باشید: پس دستگاههای ساخته شده تکنولوژی را خاموش کنید، زیرا در غیر این صورت، کافی است که باعث شود شما حتی کارتان را از دست بدهید.
5 – تمرین رسیدن به آرامش: "مدیتیشن"، می تواند به شما کمک کند تا چگونگی بهبود بخشیدن به تمرکزتان را فرا بگیرید. حتی با تمرین می توانید یاد بگیرید که چگونه بصورت معکوس، بطور ارادی بر یک کار تمرکز یابید.
پژوهش "کمپ هاسون وندی" نشان داد که، ایجاد آگاهی برای ذهن، زمانی که ذهن شما سرگردان است، و رها کردن ذهن بطور فعالانه از حواس پرتی، موجب بازگشت تمرکز شما می گردد، و می تواند به افراد کمک کند تا بهتر از توجه و تمرکز استفاده کنند. اکثر شما اگر دقت کنید، خواهید دید که ذهن شما، بیشتر سرگردان است. پس در صورتی که فعالانه، خودتان باعث بازگشت به حالت توجه داشتن بر یک موضوع شوید، بسیار مفید خواهد بود.
بنابراین، درک و بکارگیری شیوه هایی که باعث افزایش متناوب تمرکز کردن در موقعیت های حواس پرتی ذهن شود، پیامدهای وسیعی در همه کارهای روزانه خواهد داشت. "هاسون وندی"، توضیح می دهد که:
«برای مثال: این که چه زمانی ذهن شما دچار لغزش خواهد شد، و نمی توانید خوب تمرکز کنید، مخصوصا در ملاقاتها و کارهایتان، در واقع بر عهده خود شما قرار دارد، تا ذهن خود را بطور ارادی در اختیار داشته باشید و در همان لحظه آن را بازگردانید. این توانایی، با پرورش و تمرین، باعث بهبود تمرکز خواهد شد.»
« نتیجه گیری »
اگر شما می خواهید "دامنه توجه کوتاه"، داشته باشید؟! یا اغلب ذهن شما دچار سرگردانی می شود، در حالی که باید در آن لحظه بر کار خود تمرکز داشته باشید، ممکن است این پیشنهادها، راهکار مناسبی باشند:
_ افزایش توجه
_ فعالیت
_ از بین بردن حواس پرتی
_ پایان دادن به عملکرد چند تکلیفی
_ مراقبه و تمرین
این مهارتها، فقط تعدادی از روشهایی بودند که محققان عقیده داشتند برای توجه بهتر مفید خواهند بود.
« به نظر می رسد "توجه" مانند یک ماهیچه است که هر چه بیشتر با آن کار کنیم، قوی تر خواهد شد »
منبع اصلی: Kendra. Cherry – Psychology Expert